Dette blogindlæg er det første i en serie af tre blogindlæg om mundtlig fremstilling.

Du har sikkert oplevet at sidde til et møde eller oplæg og kæmpe med dine tunge øjenlåg, mens dine flyvske tanker overdøver den stakkel, der forgæves forsøger at fange din og resten af forsamlingens opmærksomhed.

Måske har du sågar selv oplevet at blive modtaget af tomme blikke, gab og rastløse bevægelser midt i et oplæg.

Det kan der være to forklaringer på:

1: Den fysiske ramme er brudt ned

Publikum har enten sovet for lidt, er pressede på arbejde eller har været til møder hele dagen – måske endda alle tre ting på én gang. Eller også er det sent fredag eftermiddag, hvor weekend med børnene eller tid til egne projekter fylder mere end arbejdsrelaterede oplæg.

Eller…

2: Oplægget er for uoverskueligt

Vedkommende, som holder oplægget, læsser informationer og argumenter ud over os, taler alt for hurtigt og bruger fagtekniske begreber, som vi ikke har en jordisk chance for at forstå.

Som regel er det punkt 2, der er forklaringen på vores tunge øjenlåg og flygtige opmærksomhed.

Omvendt har du sikkert også oplevet mundtlige oplæg, der var så spændende, at tiden fløj af sted. Det skyldes som regel, at oplægsholderen forstår at kommunikere, så det fænger.

Det handler om:

  • hvilke slags informationer og hvor mange vi udsætter vores publikum for
  • hvilke ord, vi vælger, og hvordan vi sætter dem sammen
  • hvorvidt vi har forståelse for det fysiske møde mellem taler og publikum

Vi kan dele det op i tre kategorier: Forberedelsen, indholdet og selve fremførelsen. I dette indlæg gennemgår jeg forberedelsesprocessen. Jeg vil efterfølgende behandle de to andre processer i separate indlæg.

 

Formålet: Hvad er mit budskab?

Inden du går i gang med at forfatte dit mundtlige oplæg, skal du slå fast over for dig selv, hvad formålet med oplægget er. Ønsker du eksempelvis at reklamere for et bestemt produkt eller at præsentere jeres virksomhed? Eller skal I networke med andre virksomheder og skabe kontakter?

Formålet med oplægget er helt afgørende for, hvordan indholdet skal skrues sammen, og hvordan stilen skal være. Og så er det med til at sikre, at du bevarer den røde tråd.

Derfor er det vigtigt, at du får tænkt over formålet og har det i baghovedet i hele planlægningsprocessen.

 

Publikum: Hvem er det, jeg taler til?

Når du har klargjort, hvad du gerne vil opnå med oplægget, skal du finde ud af, hvem du vil overbevise. Hvem er det, du f.eks. skal have til at købe dit produkt eller din ydelse?

Der er nemlig forskel på, hvordan man taler til forskellige målgrupper.

Hvis vi nu siger, at I sælger et teknisk produkt, hvis funktion kan være svær at forklare til folk, som ikke umiddelbart kender til jeres branche eller til jeres fagområde. Hvis det er tilfældet, skal du ikke give dig i kast med at forklare, hvordan produktet virker, mens du kaster om dig med fagtermer.

For så mister du med garanti dit publikums opmærksomhed.

Her kan du med fordel benytte dig af konkrete eksempler fra dit publikums hverdag. Du kan eksempelvis fortælle helt konkret, hvordan de kan bruge jeres produkt. Eller du kan sammenligne produktet med noget, dit publikum kender.

Du kan også bruge fortællinger. Det er både med til at beskrive dit produkt, og så har fortællinger en fantastisk evne til at vække og fastholde et publikums opmærksomhed.

Men hvis du skal bruge eksempler og fortællinger, så er du nødt til at kende dit publikum.

I næste blogindlæg om mundtlig fremstilling giver jeg et eksempel på, hvordan du kan bruge fortællinger i dit oplæg.

 

Vilkår: Hvad kan gå galt?

Når du har defineret formålet og modtageren, skal du tage et kig på vilkårene i den situation, du kommunikerer i. Er der noget, som kan spænde ben for dit oplæg?

Måske ved du, at din modtagere har været til mange møder eller har hørt andre indlæg, inden du kommer på. I så fald skal du holde oplægget kort og fokusere på at gøre indholdet spændende og spiseligt.

Et andet vilkår kunne være, at der netop har været en krise i jeres virksomhed, som du ikke kan komme udenom i løbet af oplægget. I så fald må du overveje, hvordan og hvor meget du skal berøre emnet.

 

Det skal du tage med herfra

Før du går i gang med at stykke dit oplæg sammen, bør du:

  • definere formålet med oplægget
  • definere dit publikum
  • tage højde for vilkår i situationen

Jeg kan rådgive jer om mundtlige oplæg og præsentationer.

Læs mere om mine kompetencer her.